'Religeweld moet gestopt worden'

De Birmese regering moet beslissend optreden om een eind te maken aan het religieuze geweld tegen de moslimgemeenschappen in het land. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maandag gezegd. HRW bracht satellietfoto's naar buiten waarop duidelijk te zien is dat hele wijken in de stad Meikhtila zijn verwoest.

In deze centraal gelegen stad braken op 20 maart gewelddadige rellen uit. Hordes boeddhisten hielden huis in moslimwijken. Huizen en moskeeën gingen in vlammen op. Het geweld kostte aan meer dan veertig mensen het leven. Rond de twaalfduizend mensen sloegen op de vlucht. Afgaande op het fotomateriaal van HRW moet worden geconcludeerd dat meer dan achthonderd gebouwen zijn platgebrand in een gebied van ruim 24 hectare.

In een verklaring zegt HRW dat de Birmese regering ervoor moet zorgen dat degenen die voor dit geweld verantwoordelijk zijn daarvoor gestraft worden. Ook moet de regering maatregelen treffen om discriminatie van minderheidsgroepen tegen te gaan en religieuze tolerantie te bevorderen, aldus HRW.

De Birmese president Thein Sein zei eerder dat zijn regering bereid is zonodig geweld te gebruiken om aan het religieuze geweld een eind te maken. Thein Sein waarschuwde politieke opportunisten en extremistische gelovigen in een televisietoespraak dat hij van alle wettelijke middelen gebruik zal maken om te voorkomen dat er haat wordt gezaaid tussen de verschillende gezindten in het land. Het geweld tussen boeddhisten en moslims kan de democratische hervormingen in het land in gevaar brengen, zo betoogde Thein Sein.