President voetbalbond Brazilië onder vuur

Jose Maria Marin, voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, ligt onder vuur. De 80-jarige Marin wordt in verband gebracht met de dood van de journalist Vladimir Herzog in de jaren zeventig, ten tijde van de dictatuur in Brazilië.

Ex-voetbalster Romario, tegenwoordig politicus, en Ivo Herzog, zoon van de journalist, bezorgen maandag op het kantoor van de bond een petitie ondertekend door bijna 54 duizend mensen die vraagt om het aftreden van Marin. Herzog werd als tegenstander van de dictatuur in oktober 1975 doodgemarteld door de politie in Sao Paulo. Marin, die bekend stond als een vriend van het dictatoriale bewind, was toen een belangrijke gedeputeerde in de Senaat.

Hij had kort voor de dood van Herzog in een felle toespraak, die werd onthuld door een Braziliaanse onderzoeksjournalist, indirect gesproken over actie tegen Herzog. Het is de zoveelste tegenslag voor de Braziliaanse bond. Marin werd vorig jaar maart aangesteld als opvolger van de vertrokken Ricardo Teixeira, die onder enorme druk was komen te staan na onthullingen over corruptie. In de aanloop naar de Confederations Cup komende juni heeft de Braziliaanse WK-organisatie al forse kritiek te verduren gekregen vanwege de vele vertragingen en hoge kosten.

Marin gebruikte de website van de voetbalbond om de kritiek te weerleggen en wimpelt het in de verklaring af als zijnde een haatcampagne tegen zijn persoon. Daarmee lijkt hij Romario, nu gedeputeerde voorzitter van de commissie voor Toerisme en Sport, en Herzog te onderschatten. De petitie, genaamd 'Fora Marin', 'Marin eruit', wordt door de twee ook opgestuurd naar de twintig voetbalclubs uit de Braziliaanse competitie en alle bestuurders van de voetbalbonden op staatsniveau.

"Hoe is het mogelijk dat wij aan het hoofd van onze meest geliefde en populaire sport, een sport waar wij trots op zijn, een persoon hebben staan die, op dit moment nog indirect, wordt verdacht van marteling en het onderdrukken van de democratie", stelt Romario. Zowel de Nationale Waarheidscommissie in Brazilië als de inter-Amerikaanse commissie voor Mensenrechten lieten recentelijk weten dat ze een onderzoek instellen naar de invloed van de overheid op de dood van Vladimir Herzog. De verwachting is dat dit onderzoek aan het eind van dit jaar wordt afgerond.