Hooggerechtshof Kenia bekrachtigt winst Kenyatta

Het Keniaanse hooggerechtshof heeft zaterdag de uitslag van de presidentsverkiezingen bekrachtigd. De verkiezing van Uhuru Kenyatta is volgens het hof rechtmatig verlopen. Niets staat de beëdiging van Kenyatta, die is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC), nu meer in de weg.

Kenyatta zat met slechts 8400 stemmen boven de cruciale grens van vijftig procent, terwijl meer dan twaalf miljoen Kenianen op 4 maart hun stem hadden uitgebracht. Als Kenyatta minder dan vijftig procent had behaald hadden hij en zijn voornaamste rivaal, premier Raila Odinga, het in een tweede, beslissende ronde tegen elkaar moeten opnemen. Odinga verweet Kenyatta daarop stembusfraude en legde de zaak voor aan het hooggerechtshof.

Naar het vonnis van het hooggerechtshof werd met spanning uitgekeken. De herinnering aan het bloedvergieten na de betwiste verkiezingsuitslag van zes jaar geleden is nog vers. Om zijn aandeel in de gewelddadige onlusten van destijds moet Kenyatta terechtstaan voor het ICC in Den Haag.