SP houdt enquête onder gevangenispersoneel

De SP roept gevangenispersoneel op zich in een enquête van de partij uit te spreken over de voorgenomen bezuinigingen op het gevangeniswezen. Tweede Kamerlid Nine Kooiman vindt het belangrijk dat het personeel zijn stem kan laten horen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen. Onder meer de Bijlmerbajes in Amsterdam gaat dicht, net als gevangenissen in Tilburg, Alkmaar, Arnhem en Balkbrug. Honderden medewerkers dreigen hun baan te verliezen.

De plannen van de staatssecretaris stuiten op veel verzet. Vrijdagavond werd in Enschede nog een protestmars gehouden tegen de sluiting van gevangenissen in het oosten van Nederland. Medewerkers van de koepelgevangenis in Breda legden dinsdag al korte tijd hun werk neer.

Kooiman noemt het 'cruciaal' dat medewerkers van gevangenissen zich over de plannen kunnen uitspreken. "De plannen zijn gemaakt door ambtenaren op het ministerie. Er wordt nu vooral gesproken óver het gevangenispersoneel. Ik vind het belangrijk dat zij hun stem kunnen laten horen."

De enquête is vanaf zaterdag te vinden op de website van de SP. Kooiman hoopt op een grote respons, zodat zij 'hun stem kan laten horen' tijdens het debat over de plannen van Teeven.