Alternatieve artsenpraktijk Amsterdam weer open

De artsenpraktijk voor alternatieve geneeskunde de Oosteinde Walborg Kliniek in Amsterdam mag weer patiënten behandelen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag laten weten. Een week geleden werd de kliniek nog gesloten omdat de patiëntveiligheid in gevaar zou zijn.

De kliniek moest vorige week per direct haar deuren sluiten omdat de hygiënerichtlijnen onvoldoende werden gevolgd. Na een melding bezocht de IGZ de kliniek. Daar bleek geen van de aanwezige medewerkers bekend met de hygiënerichtlijnen. Ook was er geen protocol voor prikincidenten, waarbij mensen per ongeluk in aanraking komen met andermans bloed.

Verder werden veel geneesmiddelen en steriele materialen aangetroffen waarvan de gebruiksdatum was verlopen. Ook werd apparatuur onvoldoende gecontroleerd en bij het klaarmaken en toedienen van medicijnen ontbrak dubbele controle.

Donderdag werd bij een controle vastgesteld dat de patiëntveiligheid nu wel is gewaarborgd. Voor hygiëne zijn in de tussentijd relevante protocollen opgesteld en die zijn bekend bij het personeel. Ook is de opslag en controle van medische hulpmiddelen op orde en is het kwaliteitsbeleid verbeterd, zodat de taken en bevoegdheden van personeel duidelijker zijn, aldus de IGZ.