Marokkaanse rapper vrijgelaten

De maatschappijkritische Marokkaanse rapper Mouad Belghouat is vrijdag vrijgelaten na een jaar te hebben vastgezeten wegens belediging van de politie. Familieleden hebben laten weten dat hij onaangekondigd 's nachts op vrije voeten is gesteld. Daarmee is waarschijnlijk voorkomen dat fans of aanhangers zijn vrijlating aangrepen om een manifestatie te houden.

Belghouat is als artiest beter bekend onder de naam Lhaqed. Zijn nummers bevatten vaak kritiek op de Marokkaanse monarchie en samenleving. Hij werd in maart vorig jaar opgepakt, nadat een video van het nummer Kilab al-Dawla (Honden van de Staat) op internet was verspreid. Daarin stelt hij corruptie bij de politie aan de kaak, maar de rechters oordeelden dat hij het wettig gezag beledigde.

Belghouat is onder meer de held van de Jeugdbeweging van 20 Februari, 20F. Dat is een verzameling linkse, democratische hervormers, vooral studenten. Ze hebben hun groep genoemd naar een massale betoging in Rabat op 20 februari 2011 waar onder meer beperking van de macht van de koning werd geëist. Belghouat had toen al 4 maanden gevangen gezeten vanwege een vechtpartij. Volgens 20F waren zijn protestliederen de werkelijke redenen voor zijn celstraf.