Apothekers: tekort hartpillen levensgevaarlijk

Digoxine, een medicijn voor hartpatiënten, is sinds vorige week niet meer verkrijgbaar bij apotheken. Volgens apothekersorganisatie KNMP dreigt er een levensgevaarlijke situatie voor hartpatiënten. Het middel is waarschijnlijk na Pasen pas weer verkrijgbaar. Zo'n honderdduizend hartpatiënten in Nederland gebruiken digoxine, dat onder meer in Lanoxin zit.

Het medicijn ondersteunt de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige hartslag. Volgens de KNMP kunnen patiënten die abrupt stoppen met digoxine klachten krijgen, waaronder hartritmestoornissen. Het tekort betreft de tabletten met een dosering van 0,125 mg en 0,0625 mg.

Voor hartpatiënten die zonder de tabletten komen te zitten zijn drie tijdelijke oplossingen. Ten eerste is er een drank die dezelfde werkzame stof bevat. Daarnaast is er een injectievloeistof, die door iedereen behalve heel jonge kinderen ook kan worden gedronken.

Het derde alternatief is om tabletten van 0,250 mg doormidden te breken. Volgens het KNMP mag dat alleen het laatste redmiddel zijn. Het gaat namelijk om kleine pillen, en de streep die door het midden van de tablet loopt is niet bedoeld om nauwkeurig een halve dosis af te meten. Hierdoor is het niet mogelijk om elke keer precies de juiste dosis binnen te krijgen.