Frankrijk komt met alternatieve belasting rijken

De Franse president François Hollande wil bedrijven tijdelijk 75 procent belasting laten betalen over salarissen boven de een miljoen euro. Dat zei de socialistische president donderdagavond in een interview met de televisiezender France 2. Eerder sneuvelde een plan van Hollande om de rijken zelf meer inkomstenbelasting te laten betalen bij het constitutionele hof.

Hollande zei te hopen dat bedrijven door de nieuwe belasting de beloningen aan de top gaan verlagen. "Het is niet om te straffen", stelde de president. "Als zoveel wordt gevraagd van werknemers, kunnen zij die veel betaald krijgen dan niet deze inspanning leveren?" Werkgevers betalen nu al minstens vijftig procent aan belastingen over de hoge salarissen.

De nieuwe belasting zou voor twee jaar worden ingevoerd en moet ongeveer honderd tot driehonderd miljoen euro opleveren. De belasting wordt als symbolisch gezien, omdat het bedrag dat de heffing oplevert bijna niets bijdraagt aan het terugdringen van het Franse tekort van ongeveer 85 miljard euro.

Bij de eerdere aankondiging van de rijkenbelasting zei de Franse acteur en miljonair Gérard Depardieu weg te gaan uit zijn land. Hij nam eerder dit jaar een Russisch paspoort aan, ondanks dat de belasting al van de baan was.

In Nederland werd vorig jaar in het Lenteakkoord ook afgesproken om werkgevers een tijdelijke extra heffing te laten betalen over salarissen boven de honderdvijftig duizend euro. Eerder deze maand kondigde het kabinet van VVD en PvdA aan om de maatregel echter ook in 2014 door te laten lopen, als onderdeel van een extra bezuinigingspakket. De maatregel levert een half miljard euro per jaar op.


Frankrijk komt met alternatieve belasting rijken (Foto: Novum)