'Zwangere vrouwen naar België om verboden downtest'

Zwangere vrouwen wijken uit naar België om een in Nederland niet toegelaten bloedtest uit te laten voeren om te kijken of hun ongeboren kind het syndroom van Down of een andere chromosoomafwijking heeft. Het gaat inmiddels om zo'n tien Nederlandse vrouwen per week die zich melden bij een Antwerps privélaboratorium, schrijft dagblad Trouw vrijdag.

Onder meer het Amsterdamse VUmc en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) willen de test zelf ook aanbieden. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) floot het LUMC, dat al met een project was begonnen, vorige maand terug. Het ziekenhuis zou niet over de vereiste vergunning beschikken. Daarbij wil de minister dat meer onderzoek wordt gedaan naar de test. Dat onderzoek moet uitwijzen of de test echt zo goed is als wordt beweerd.

Het Antwerpse privélaboratorium Gendia biedt de test sinds januari aan. Directeur van het laboratorium Patrick Willems zegt dat zich inmiddels per week tien Nederlandse moeders zich melden voor de test. Volgende maand verwacht hij dat het er honderd per week zijn.