'PSV kreeg ongeoorloofde staatssteun'

PSV heeft bij de verkoop van de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang ongeoorloofde staatssteun gekregen van de gemeente Eindhoven. Dat is de voorlopige conclusie van de Europese Commissie na een onderzoek van bijna twee jaar. Dat meldt het Eindhovens Dagblad woensdagavond.

PSV verkocht in 2011 voor 48 miljoen euro de voetbalgronden aan de gemeente en kreeg deze in erfpacht weer terug. De Europese Commissie stelt nu dat de gemeente zich bij deze deal niet als een commerciële partij heeft gedragen en daarom zijn boekje te buiten is gegaan. Bovendien is er twijfel over de taxatie van de grond en de risico's die de gemeente heeft genomen.

De gemeente is het niet eens met het harde oordeel en stelt beroep in bij het Hof van Justitie in Luxemburg. "Hier komen we niet uit met de Commissie", zegt wethouder Staf Depla van de PvdA. "Brussel haalt hier argumenten bij die niet in de wet staan. De Europese rechter moet zich hierover uitspreken."

De Europese Commissie besloot na een klacht van een bewoner tot het onderzoek over te gaan. Depla liet eerder nog weten dit onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. Vooraf zou nauwkeurig zijn uitgezocht of de constructie volgens de regels was.

Als het oordeel van de Commissie ook na hoger beroep blijft staan, kan dat vervelende gevolgen hebben voor PSV. De club moet dan mogelijk enkele tientallen miljoenen euro's terugbetalen.