Vlemmix schrapt deel fietstocht wegens operatie

Johan Vlemmix is genoodzaakt een deel van zijn tocht met een bierfiets te schrappen. De 54-jarige Oranjegek zou in aanloop naar de troonswisseling een maand lang fietsend door Nederland op zoek gaan naar verhalen over koningin Beatrix. "Maar dat zit er niet in", vertelt Vlemmix aan Novum Nieuws.

Vlemmix moet geopereerd worden aan zijn knie. "Ik heb ooit een mes in mijn knie gehad. De artsen vermoeden nu dat botsplinters tussen mijn gewrichten zijn gekomen", zegt de Oranjegek, die woensdag op advies van zijn huisarts röntgenfoto's liet maken. "Het is niet heel goed. Mijn huisarts zei dat het heel onverstandig is om te fietsen."

Dat had Vlemmix zelf ook al ondervonden. "Ik ben vanochtend even op de fiets gaan zitten om te kijken hoe het gaat, maar ik pies bijna in m'n broek van de pijn." Toch wil Vlemmix, die waarschijnlijk maandag wordt geopereerd, niet de hele fietstocht afblazen. "Dat kan ik niet maken, er zijn al veel mensen mee bezig geweest."

De Oranjegek, die zijn tocht eigenlijk maandag af wilde trappen in Amsterdam, stelt zijn fietsactie uit. "Eigenlijk vind ik dat niet eens zo erg, het is nu toch berekoud. Als we rond de 15e beginnen is het weer hopelijk ook wat aangenamer."

Vlemmix was van plan langs alle plaatsen te gaan waar Beatrix sinds haar inhuldiging in 1980 Koninginnedag heeft gevierd. Welke plekken door Vlemmix' kwetsuur sneuvelen, is nog niet duidelijk. "Ik moet nu iedereen weer gaan bellen en nieuwe afspraken maken. Het is heel lastig allemaal."