Stank in Sittard door boterzuur

De stinkende vloeistof die dinsdag in een woning in Sittard werd aangetroffen is boterzuur. Dat heeft onderzoek van de brandweer uitgewezen. Volgens een woordvoerder is de stof niet schadelijk voor de gezondheid, maar ruikt het goedje wel zeer onaangenaam. Het boterzuur is vermoedelijk door onbekenden door de brievenbus gespoten.

De vieze en vreemde geur werd eerst geroken in een basisschool in de Limburgse plaats. Omdat niet meteen duidelijk was om wat het ging werd de school ontruimd. De geur, die het midden hield tussen rotte eieren en ammoniak, bleek afkomstig te zijn van een jas van een van de leerlingen. In de woning van het meisje werd vervolgens de definitieve oorzaak gevonden.

Boterzuur is een zuur dat voorkomt in bedorven boter en zeer sterk ruikende kazen. Het kan volgens de woordvoerder gemakkelijk zelf worden geproduceerd. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De brandweer spreekt van een slechte grap.

De bewoners van de woning kunnen voorlopig nog niet terug. In ieder geval moeten zij komende nacht ergens anders onderdak vinden. Woensdag wordt de situatie opnieuw bekeken.