Opnieuw wapengekletter uit Pyongyang

Het Noord-Koreaanse leger heeft dinsdag gewaarschuwd dat zijn artillerie en raketinstallaties in de hoogste staat van paraatheid verkeren. Het is het zoveelste dreigement in korte tijd aan het adres van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

In een verklaring liet het leger weten 'praktische militaire stappen' te zullen nemen om de soevereiniteit en de leiders van Noord-Korea te beschermen.

De dreigementen uit Pyongyang van de afgelopen weken vallen samen met een gezamenlijke oefening van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse krijgsmachten. Noord-Korea heeft de afgelopen weken meermaals gezworen een kernwapen tegen de Verenigde Staten in te zetten en van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul een 'vuurzee' te maken.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie liet dinsdag weten geen verdachte manoeuvres van het Noord-Koreaanse leger te hebben waargenomen. Ondanks het wapengekletter is er volgens analisten geen bewijs dat de Noord-Koreanen al over de technologie beschikken om een kernkop op een raket te monteren.