Oud-militairen boos om korting

Honderden oud-militairen met een invaliditeitspensioen komen in actie omdat ze zich uitgekleed voelen door defensie. Dat schrijft het AD zaterdag. De afgelopen jaren zouden ze na herkeuring tot wel honderden euro's per maand hebben ingeleverd, terwijl hun psychische klachten nog net zo ernstig zijn.

De BNMO, die opkomt voor gewonde militairen, is naar de Nationale Ombudsman gestapt. De bond wil dat er voor meer dan tweehonderd veteranen een collectieve oplossing komt. Zo'n oplossing moet jarenlang getouwtrek om pensioenkortingen, ontslagen en de erkenning van het trauma als beroepsziekte voorkomen.

Steen des aanstoots is volgens het AD een keuringsrichtlijn die in 2008 van kracht werd. Artsen van pensioenfonds ABP stellen het invaliditeitspercentage vast van veteranen met een posttraumatische stressstoornis. Vorig jaar zou de helft van de veteranen een lager percentage hebben gekregen.

De BNMO spreekt in de krant van een 'bezuinigingsmaatregel'. De veteranen zouden door hun problemen ondertussen te kampen hebben met zaken als schulden, huwelijksproblemen, verslaving en zouden ze hun baan zijn kwijtgeraakt.

Het invaliditeitspercentage bepaalt ook de schadevergoeding die de veteranen krijgen. Een advocaat die de krant sprak zet vraagtekens bij de medische keuring. "ABP-verzekeringsartsen zijn niet onafhankelijk en ze zijn geen psychiaters", aldus Henk van der Meijden, die 125 veteranen vertegenwoordigt. "Dit is als een slager die zijn eigen vlees keurt."

Defensie ontkent tegenover het AD dat sprake is van een bezuinigingsmaatregel. "Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de protocollen betrouwbaar zijn. Daar waar de uitkomsten in relatie tot eerdere keuringsuitslagen uit de pas liepen, is dat met een overgangsregeling gerepareerd.''