Buit overval Brink's slechts wisselgeld

Bij de overval op een depot van geldtransportbedrijf Brink's in het Brabantse Best is woensdagavond alleen wisselgeld buitgemaakt. Dat de buit maar klein was, is te danken aan de veiligheidsmaatregelen van Brink's, stelt het bedrijf vrijdag in een verklaring. Dankzij diezelfde maatregelen zouden ook de aanwezige medewerkers ongedeerd zijn gebleven.

De daders hadden het gemunt op een ruimte waarin alleen wisselgeld lag. De onderneming concludeert daaruit dat de daders geen informatie vanuit Brink's hadden. Gezien de precisie waarmee de daders opereerden werd gespeculeerd dat dat wel het geval was.

Het bedrijf stelt verder dat de daders van de overval uit België komen. De daders zouden onmiddellijk zijn gesignaleerd, 'waarna alle interne en externe alarmprocedures in werking werden gesteld'. De politie kon echter de Belgische grens niet afdoende afsluiten om de vlucht van de bende te voorkomen voordat zij de grens over gingen, aldus Brink's.

Eerder op de dag meldde Omroep Brabant al op basis van bronnen binnen justitie dat de overval is gepleegd door een Belgische bende 'met Noord-Afrikaanse invloeden'. Een justitiewoordvoerder wilde dat echter niet bevestigen. De bende die in België is gestationeerd zou ook verantwoordelijk zijn voor andere overvallen in Duitsland en Frankrijk.

Vermoedelijk gaat het om dezelfde mensen die ook achter een overval op Brink's in Amsterdam in juni 2011 zaten. De overvallen vertonen diverse overeenkomsten. In beide gevallen gebruikten de overvallers explosieven om het pand binnen te komen. En tijdens hun vlucht schoten ze met automatische wapens op de politie. Er vielen geen gewonden.

De Nederlandse politie en justitie geven volgens Brink's veel prioriteit aan de opsporing van de overvallers. Ondanks veelvuldig overleg is er echter nog geen speciale werkgroep opgezet die de bende moet stoppen, aldus het geldtransportbedrijf.

Het overvallen filiaal is inmiddels weer helemaal operationeel.