Crèchemoordenaar krijgt levenslang

Kim De Gelder, de Belg die in 2009 een bloedbad aanrichtte op een kinderdagverblijf bij Dendermonde, is vrijdag door de jury van de Gentse rechtbank toerekeningsvatbaar verklaard. Dat betekent dat hij een celstraf krijgt.

De destijds 20-jarige De Gelder stak op januari 2009 in kinderdagverblijf Fabeltjesland twee baby's van zes en negen maanden en een verzorgster van 54 dood. Een week voor de slachtpartij in Fabeltjesland had De Gelder al een bejaarde vrouw vermoord. Ook een nooit uitgevoerd plan voor de moord op een naburig gezin was hem ten laste gelegd.

De advocaat van De Gelder betoogde gedurende het proces dat zijn cliënt diens daden niet kunnen worden aangerekend. De Gelder zou tijdens de moorden in een psychose hebben verkeerd. Gerechtspsychiaters stelden daarentegen vast dat De Gelder wel degelijk toerekeningsvatbaar was.

De Gelder bleef lang zwijgen over wat hem tot zijn daden dreef. Uiteindelijk verklaarde hij na lange verhoren dat hij 'wraak wilde nemen op de maatschappij, omdat die te hard geweest is voor mij'. "Ik wilde daardoor zo veel mogelijk mensen het ergste aandoen: hen vermoorden."

De zaak-De Gelder kreeg door de aard van de delicten en de grote omvang van het proces veel aandacht in België. De rechtbank hoorde een kleine tweehonderd getuigen.

Update 21.21 uur
Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Belgische Dendermonde, gaat levenslang de cel in. Dat oordeelde het hof en de jury vrijdag.