'152 doden door neonazi's sinds 1991 in Duitsland'

De meeste mensen zullen het erover eens zijn dat neonazi's een marginale groep losers zijn. Toch blijkt dat ten dele een misvatting. Onderzoek van twee Duitse kranten heeft namelijk uitgewezen dat neonazi's verantwoordelijk zijn voor veel meer doden dan gedacht werd.

Volgens de officiële documenten van de Duitse overheid zijn er sinds de eenwording in 1991 'slechts' 63 mensen dodelijk slachtoffer geworden van extreem-rechts. De Duitse kranten Der Tagesspiegel en Die Zeit gingen echter zelf eens op onderzoek uit, en kwamen op een cijfer dat veel hoger ligt: zij stellen dat tenminste 152 mensen gedood werden uit racistische motieven.

Volgens de kranten komt het verschil tussen de cijfers van de overheid en hun eigen cijfers doordat de overheid de motieven van moordenaars niet voldoende uitpluist. Zelf deden ze dat wel, door vonnissen van rechtbanken en informatie van het OM te analyseren en informatie in te winnen bij nabestaanden.

Onder de slachtoffers bevinden zich onder meer Roma, joden, gehandicapten en daklozen. Ook zijn er verschillende doden gevallen door geweld tegen mensen die de naziscène wilden verlaten, politieke tegenstanders en wat Der Tagesspiegel beschrijft als 'machtsvertoon/eigenrichting'.

Op de site van Der Tagesspiegel is een interactieve kaart te vinden van alle doden.