'VS steunen Israël voor eeuwig'

De Verenigde Staten zijn nog steeds toegewijd aan de veiligheid van de joodse staat. Daar heeft de Amerikaanse president Barack Obama Israël woensdag van verzekerd. Hij waarschuwde vijanden dat de VS pal achter Israël staan en hij verklaarde dat zijn regering er alles aan zal doen om vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen.

Toen hij woensdag na een nachtelijke vlucht vanuit Washington voet op Israëlische bodem zette zei Obama dat er vrede moet zijn in het 'Heilige Land'. Terwijl er in het Midden-Oosten revoluties plaatsgrijpen en Iran vorderingen maakt met zijn atoomprogramma blijven de VS Israël steunen, aldus de president. "De VS zijn trots om achter u te staan als sterkste bondgenoot en grootste vriend", zei Obama. Hij noemde zijn bezoek een gelegenheid om de 'onbreekbare banden tussen onze landen te herbevestigen' en om 'opnieuw de Amerikaanse toewijding aan de veiligheid van Israël duidelijk te maken'.

De bijna 90-jarige Israëlische president Shimon Peres bedankte Obama bij aankomst in Tel Aviv. "Een wereld zonder Amerikaans leiderschap, zonder haar morele stem, zou een duisterder wereld zijn. Een wereld zonder jullie vriendschap, zou uitnodigen tot agressie tegen Israël." De Israëlische premier Benjamin Netanyahu putte zich ook uit in dankwoorden. "Dank voor het steunen van Israël in deze tijden van historische veranderingen in het Midden-Oosten. Dank voor het ondubbelzinnig bevestigen van het soevereine recht van Israël om zich te verdedigen tegen elke dreiging", aldus Netanyahu.

Na een tête-à-tête met Peres herhaalde Obama nog eens dat de VS de 'grootste vriend' van Israël zijn. Peres zei op zijn beurt blij te zijn met de visie van Obama 'dat vrede niet slechts een wens is, maar een mogelijkheid'.

Hoewel vrede tussen Israël en de Palestijnen bij het overleg hoog op de agenda staat, evenals het Iraanse atoomprogramma en de burgeroorlog in Syrië, is er weinig hoop dat Obama's bezoek iets meer oplevert dan de gebruikelijke vriendschappelijke woorden over en weer. Eerder al werd bekendgemaakt dat er van grote beleidswijzigingen geen sprake zal zijn. Het succes van de reis naar Israël zal vooral afhangen van de vraag of Obama in staat is het negatieve beeld van de VS in Israël te keren.

Obama heeft later deze week een onderhoud met de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever, waarna hij doorreist naar Jordanië. Zaterdag keert Obama weer terug naar de VS.