Italiaan Gatto wint Dwars door Vlaanderen

Oscar Gatto heeft woensdag de 68e editie van Dwars door Vlaanderen gewonnen. De 28-jarige Italiaan was na een kleine tweehonderd kilometer van Roeselare naar Waregem de sterkste van een kopgroep van tien. Gatto verwees in de sprint Borut Bozic en Mathew Hayman naar de ereplaatsen. Hij is de eerste Italiaan ooit die de Belgische semiklassieker won.

Thomas Voeckler leek lange tijd met de zege aan de haal te gaan. De Fransman demarreerde op zeven kilometer van de meet en leek uit de klauwen van de achtervolgers te blijven. Voeckler viel in de laatste honderd meter echter stil en werd in het zicht van de haven nog gepasseerd. Gatto was met overmacht de sterkste in de sprint.

De coureur van Farnese Vini volgde met zijn zege Niki Terpstra op, die vorig jaar zegevierde. De Noord-Hollander deed ditmaal niet mee om de prijzen. Terpstra reed in de achtervolgende groep die er in de laatste twintig kilometer niet in slaagde aansluiting te vinden bij de koplopers, terwijl het gat tussen de dertig seconden en een minuut bungelde. Terpstra won uiteindelijk de sprint van de tweede groep en werd daarmee elfde.

Dwars door Vlaanderen is de ouverture van de Vlaamse Wielerweek. Tot volgende week zondag staan ook de E3 Prijs, Gent-Wevelgem, Driedaagse De Panne en de Ronde van Vlaanderen op het programma.