Zeven jaar en tbs voor moord op Ximena

De 26-jarige Stanley A. is woensdag in de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op de 15-jarige Ximena Pieterse. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. Justitie had deze straf geëist.

De Hagenaar heeft bekend het meisje uit Nootdorp in februari vorig jaar te hebben vermoord. Hij trof haar 's nachts aan op een bankje omdat zij buitengesloten was. A. bood haar een slaapplek aan. In de ochtend stak hij meerdere keren op het meisje in. Tegenover de politie verklaarde de man dat hij 'de onbedwingbare neiging had gehad om iemand iets aan te doen'.

Vervolgens sleepte hij haar twee etages naar beneden en legde haar naakt op straat. Een voorbijganger trof Ximena aan en alarmeerde de politie. Kort daarop belde Stanley A. ook zelf naar de politie.

Deskundigen die A. onderzochten in het Pieter Baan Centrum concludeerden dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook achtten zij de kans op herhaling groot. Mede omdat de nu 26-jarige in 2002 al jeugd-tbs opgelegd kreeg, eiste justitie een celstraf en tbs met dwangverpleging.