'Aanwijzingen voor matchfixing in Jupiler League'

Twee Jupiler Leagueduels uit het seizoen 2010-2011 zijn mogelijk omgekocht. Oostenrijkse wedkantoren hebben besloten de wedstrijden FC Eindhoven-FC Volendam (0-3) en FC Volendam-Fortuna Sittard (2-1) te onderzoeken, hoewel concreet bewijs nog ontbreekt. Dat meldt BNR woensdag. Er zouden echter diverse aanwijzingen voor matchfixing zijn gevonden.

Het Oostenrijkse systeem van wedkantoren, die opvallende weddenschappen controleert, liet vorige week al weten buitensporige geldbedragen uit Azië te hebben ontvangen op diverse wedstrijden in het Nederlandse profvoetbal. Het alarmeringssysteem voor matchfixing in het betaalde voetbal verzocht daarop de KNVB een handvol duels te onderzoeken.

Matchfixing houdt de gemoederen in de sportwereld al lange tijd bezig. Het Europees Parlement riep vorige week de lidstaten op om matchfixing op te nemen in het strafrecht. Een resolutie met die strekking werd donderdag in Straatsburg met een overweldigende meerderheid aangenomen. Aanleiding is het onderzoek van Europol waaruit begin vorige maand bleek dat mogelijk honderden wedstrijden in Europa werden gemanipuleerd.