Boetes voor Ryanair

Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet boetes betalen van in totaal 370.000 euro voor vier overtredingen in het onlineboekingsproces. Dat heeft de Consumentenautoriteit woensdag bekendgemaakt.

Ryanair bood volgens de Nederlandse toezichthouder op haar website vliegtickets aan voor prijzen waarbij niet alle voorzienbare en onvermijdbare kosten waren inbegrepen, zoals verplichte heffingen en toeslagen. De prijs die de consument uiteindelijk betaalde, was hierdoor in de meeste gevallen aanzienlijk hoger dan de prijs waarvoor het ticket oorspronkelijk op de website werd aangeboden.

"Het is voor consumenten belangrijk dat zij aan het begin van de boeking weten wat zij in ieder geval moeten betalen voor de vlucht van hun keuze", zegt directeur Bernadette van Buchem van de Consumentenautoriteit. "Kosten die de consument niet kan vermijden, horen daarin te zitten. Daar bovenop kunnen nog extra kosten komen voor aanvullende diensten waarvoor de consument zelf kan kiezen."

Ryanair heeft inmiddels het boekingsproces op onderdelen aangepast. Zo presenteert het bedrijf nu wel de prijzen met inbegrip van voorzienbare en onvermijdbare toeslagen en heffingen. Ook vermeldt Ryanair nu dat er alleen een Engelstalige klantenservice is op de verder Nederlandstalige website.