Dodental zelfmoordaanslag Kano naar 41

Het aantal doden als gevolg van een zelfmoordaanslag met een autobom op een busstation in een christelijke wijk van de noordelijke Nigeriaanse stad Kano is dinsdag opgelopen tot zeker 41. Meer dan veertig mensen raakten gewond, aldus de hulpdiensten. De aanslag wordt toegeschreven aan moslimextremisten.

Twee mannen reden maandagmiddag met een Volkswagen Golf vol explosieven in op een volle passagiersbus, zei de politie. De aanslag vond plaats rond 17.00 uur, het tijdstip waarop bussen voor een nachtrit naar de havenstad Lagos vertrekken.

Hulpverleners aarzelden na de explosie om toe te snellen, omdat in het verleden een explosie meestal werd gevolgd door een tweede, nog krachtigere explosie. Een tweede explosie bleef deze keer uit, maar een brand die na de ontploffing ontstond kon pas na vier uur worden geblust. Bijna iedereen die naar het Murtala Muhammad-ziekenhuis werd gebracht had brandwonden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar Boko Haram. De radicaalislamitische sekte pleegde in januari 2012 verschillende aanslagen in Kano, die toen aan meer dan 150 mensen het leven kostten.