Vangrails worden niet versterkt

Melanie Schultz van Haegen (VVD) is niet van plan om de vangrails te versterken, om zo zwaardere vrachtauto's tegen te kunnen houden. Dat schrijft de minister van Infrastructuur en Milieu dinsdag in antwoord op Kamervragen van Ton Elias (VVD).

Die wilde weten of de vangrails wel sterk genoeg zijn nadat onlangs op de A1 bij Hoevelaken een vrachtwagen door de vangrail in de middenberm heen was gereden.

Schultz schrijft dat 'in een enkel geval' door de vangrails kan worden heengereden. En dat ligt niet zozeer aan het type voertuig als wel aan de 'soms zeer ongunstige omstandigheden' waarbij de vangrail wordt geraakt. De vangrails in Nederland voldoen aan de Europese normen en zijn getest met personenauto's en een autobus van dertien ton.

De bewindsvrouw is niet van plan om deze norm aan te scherpen. Ze wijst erop dat zware vrachtauto's 'relatief weinig' zijn betrokken bij bermongevallen. "Uit het oogpunt van acceptabele risico's en kosteneffectiviteit vind ik het verantwoord om voor autosnelwegen te volstaan met de in Nederland nu geldende prestatieklasse voor vangrails."