'Ook nieuwe spaartaks niet door parlement Cyprus'

Het door de regering van Cyprus gewijzigde voorstel voor een heffing op spaartegoeden kan waarschijnlijk nog steeds niet rekenen op een meerderheid in het parlement. Dat heeft regeringswoordvoerder Christos Stylianides op de Cypriotische radio gezegd, meldt persbureau Reuters.

Een stemming over de heffing staat gepland voor dinsdagmiddag 17.00 uur Nederlandse tijd. Volgens Reuters is het echter onwaarschijnlijk dat de regering het voorstel in stemming brengt als het zeker is dat het wordt afgewezen.

Over de eerste versie van de heffing, waarbij de kleine spaarders voor eenmalig 6,75 procent zouden moeten afstaan, ontstond veel ophef. Cyprus kreeg maandagavond toestemming van de eurogroep om de heffing te wijzigen. De overige eurolanden vinden het een goed idee als de kleine spaarders met een bedrag tot honderdduizend euro op de bank zouden worden ontzien.

Hoe de Cypriotische regering de heffing precies heeft gewijzigd, is niet bekend. Maandag meldden media dat de heffing op de kleine spaarders op drie procent zou uitkomen, maar er zijn ook berichten dat de kleine spaarders helemaal moeten worden ontzien.

Met de heffing moet Cyprus 5,8 miljard euro ophalen. In ruil daarvoor kreeg het noodlijdende eiland vrijdagnacht tien miljard euro steun toegezegd gekregen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.