PvdD zweert geen trouw aan koning

De Partij voor de Dieren legt op 30 april geen eed van trouw aan de koning af. "Een eed wordt afgelegd bij ambtsaanvaarding en behoeft geen herhaling", schrijft de partij dinsdag op de opiniepagina van de Volkskrant.

Omdat parlementsleden al een eed van trouw aan de grondwet hebben afgelegd kunnen ze volgens de partij niet ook nog eens trouw aan een persoon beloven. Door trouw aan de koning te beloven, zouden parlementsleden zich niet meer kritisch naar hem kunnen opstellen als hun kiezers dat willen. Daarom zou de eed van trouw aan de koning in strijd zijn met de grondwet.

De partij is wel aanwezig bij de inhuldiging van Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. Ook zullen de Tweede Kamerleden Marianne Thieme, Esther Ouwehand en Eerste Kamerlid Niko Koffeman hem 'van harte geluk wensen en hem een in alle opzichten voorbeeldige toekomst wensen'.

Bij andere parlementsleden kan de eed volgens de partij ook op weinig steun rekenen. Zij zouden het als folklore zien waar ze in het kader van de festiviteiten niet te veel vraagtekens bij willen zetten. "Maar gemakkelijk voelen ze zich er niet bij."

Het afleggen van de eed heeft geen juridische betekenis, schreef premier Mark Rutte (VVD) vorige week in antwoorden op vragen van D66. De eed zou geen beperking van de handelingsvrijheid met zich meebrengen en niet te vergelijken zijn met de eed die Kamerleden bij hun aantreden afleggen.

Twee SP-Kamerleden kondigden eerder al aan geen eed af te leggen. Rutte schreef dat dit geen rechtsgevolgen heeft. De eed is volgens de premier vooral bedoeld om 'uiting te geven aan de onderlinge verbondenheid van de koning met de volkeren van het koninkrijk, belichaamd in de parlementen van de landen van het koninkrijk'. Behalve de Kamerleden leggen ook Statenleden uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten de eed af.