Kerkklokken beieren voor inauguratie paus

Katholieke kerken in Nederland laten dinsdagochtend hun klokken luiden voorafgaand aan de beëdiging van paus Franciscus. "Op de dag van de installatie van de nieuwe pontifex: een half uur voor de dienst vijftien minuten de feestelijke klokken luiden", zo luidt de instructie die het bisdom Rotterdam online heeft gezet. Parochies kunnen ook de vlag van het Vaticaan hijsen.

Met het klokgelui kunnen geloofsgemeenschappen vanaf 09.15 uur hun geluid laten meeklinken in de wereldwijde vreugde-uiting om de nieuwe paus, aldus het bisdom, dat adviseert lokale gebruiken, tradities en afspraken met de gemeente in acht nemen. Toen woensdag kardinaal Jorge Mario Bergoglio uit Argentinië tot paus werd gekozen, mochten parochies de klokken volgens het protocol gedurende vijf minuten luiden.

De 76-jarige paus Franciscus wordt geïnaugureerd in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Bij de viering worden een miljoen toeschouwers verwacht. De Nederlandse kardinalen Wim Eijk en Ad Simonis zijn van de partij, evenals bisschop Frans Wiertz van Roermond. Ook kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister-president Mark Rutte wonen de inauguratie bij.

De plechtigheid op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad wordt vanaf ongeveer 09.30 uur rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2. De opvolger van Benedictus XVI krijgt het pallium opgelegd en de vissersring aangereikt, het teken van zijn pauselijke autoriteit. De kardinalen beloven hem vervolgens trouw.

De uitzending van RKK op Nederland 2 begint om 09.14 uur. Om 09.30 uur wordt overgeschakeld naar Rome, waar twee verslaggevers commentaar geven tijdens de inauguratie. De uitzending duurt tot 13.00 uur.