Poetin noemt reddingsplan Cyprus 'oneerlijk'

De Russische president Vladimir Poetin is erg kritisch over de flinke heffing op Cypriotische spaartegoeden, zoals voorgesteld in het reddingsplan voor het euroland. Volgens zijn woordvoerder noemde Poetin het plan 'oneerlijk, niet professioneel en gevaarlijk.' Russische bedrijven hebben miljarden in het land gestald.

De eurolanden keurden vrijdagnacht een noodpakket van tien miljard euro goed. Door een eenmalige heffing van 6,75 procent op spaartegoeden onder een ton en 9,9 procent op tegoeden boven dat bedrag moet Cyprus zelf nog eens zes miljard euro ophalen.

Russische bedrijven hebben naar schatting ongeveer vijftien miljard euro op rekeningen staan bij Cypriotische banken. Het eiland wordt door veel Russen gebruikt om geld tegen een laag belastingtarief te stallen. Ook de soepele banktoezichtregels op Cyprus spelen mee. Hierdoor wordt vermoedelijk veel geld witgewassen via het eiland.

Op de heffing op spaartegoeden, vooral op die van onder de honderdduizend euro, kwam al direct veel kritiek. Tot nu toe werden de spaartegoeden van de bevolking ontzien bij de Europese reddingsplannen van banken en landen.

Het is nog onduidelijk of het Cypriotische parlement met het plan instemt. Op maandag, een feestdag voor de orthodoxe Cyprioten, is er een spoedzitting gepland. De president van het land stelde zondag voor de heffing voor de kleine spaarders te verlichten.


Poetin noemt reddingsplan Cyprus 'oneerlijk' (Foto: Novum)