'Geldautomaat verdwijnt uit dorpen'

In kleine dorpen verdwijnen steeds meer geldautomaten. In vijf jaar tijd zijn er duizend geldautomaten opgeheven en duizend bankkantoren gesloten. Dat meldt de Volkskrant maandag op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank en onderzoeksbureau RBR.

Het aantal geldautomaten daalt sinds 2008 en is sindsdien met dertien procent teruggelopen naar 7569. Per miljoen Nederlanders zijn dat zo'n 450 pinautomaten. In andere West-Europese landen zijn dat er volgens de krant veel meer, namelijk ruim 780.

Het aantal bankkantoren neemt eveneens flink af. Het aantal filialen liep de laatste jaren met dertig procent terug naar 2466 vorig jaar. Verwacht wordt dat die daling doorzet, omdat de Rabobank onlangs bekendmaakte bijna de helft van haar kantoren te sluiten.

Consumenten regelen meer bankzaken via internet en mobiele applicaties, waardoor er minder behoefte aan contant geld is, legt een woordvoerder van ING uit in de krant. Volgens geldtransporteur Brink's zouden er minder geldautomaten zijn omdat deze te kostbaar gevonden worden door banken.