Vertrouwen in politiek verder gedaald

Het vertrouwen in de politiek is sinds de verkiezingen in september behoorlijk weggezakt. Vooral regeringspartijen VVD en PvdA hebben in enkele maanden een flinke deuk opgelopen. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Kort na de verkiezingen scoorden partijleiders Mark Rutte en Diederik Samsom nog hoog met een zes gemiddeld en rond de acht bij de eigen kiezers. Direct na de vorming van het kabinet daalde het vertrouwen in Rutte al abrupt, nu is ook het vertrouwen in Samsom weg. Gemiddeld scoren ze nu beiden een 4,5.

Ook in de rest van de politici is weinig vertrouwen. SP-leider Emile Roemer scoort met een 5,2 het hoogst, gevolgd door Alexander Pechtold van D66 (5,1). Opvallend genoeg geven PvdA-stemmers Roemer met een 6,1 een hoger rapportcijfer dan Samsom (5,5). Geert Wilders krijgt het laagste rapportcijfer van de kiezers met gemiddeld een 3,9.

Ook de ministers scoren allen een onvoldoende bij de kiezer. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) doet zijn werk het best en krijgt van de kiezers een 5,2. Minister van Wonen Stef Blok (VVD) heeft met een 4,2 het laagste cijfer gekregen. Opvallend genoeg zijn kiezers van D66 en CDA over het algemeen positiever over de ministers dan PvdA'ers.

Volgens VVD-coryfee Hans Wiegel ontbreekt het bij het huidige kabinet aan een duidelijke visie. "Van het huidige kabinet zie of hoor je niets", zei hij zondagochtend in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Hij zei dat hij een bepaalde spirit miste bij de politici en herhaalde nog eens zijn idee voor een tussenformatie. "Als het zo voort blijft gaan, dan moet er toch wat gebeuren."

In de peiling van Maurice de Hond zakt de PvdA een zetel en komt op achttien uit, twintig minder dan nu het geval is. De VVD wint een zetel en heeft er nu 25. Dat is nog altijd zestien minder dan de partij nu in de Kamer heeft. De VVD is nog wel de grootste voor de PVV en SP (beide 22 zetels).


Vertrouwen in politiek verder gedaald (Foto: Novum)