PvdA is ineens eensgezind

"Als eensgezinde partij lopen we zo straks naar buiten." Met die woorden sloot partijvoorzitter Hans Spekman zaterdag de politieke ledenraad van de PvdA in de Utrechtse Jaarbeurs af. Zo'n driehonderd leden waren bijeen om hun hart te luchten over het beleid en de koers van de PvdA. Uiteindelijk namen de aanwezigen genoegen met de uitleg van het partijkader.

"De PvdA is een partij waarbinnen discussie mag worden gevoerd", zei Spekman. "En het is goed dat we dat vandaag hebben gedaan." Tijdens de ledenraad werden twee moties aangenomen die de partij opdraagt werkloosheid als kernpunt van het beleid te maken en om de bezuinigingsvoorstellen van het kabinet kritisch tegen het licht te houden.

Partijleden hadden forse kritiek op de eigen partij. "Ik ben 35 jaar lid van deze partij, en voor het eerst ben ik nu echt teleurgesteld", zei een van de aanwezigen. Met name het 'sociale gezicht' van de PvdA wordt gemist sinds de partij met de VVD in een coalitie zit. "We doen iedere keer dingen waar we ons niet lekker bij voelen", klonk het in de zaal.

Partijleider Diederik Samsom beloofde de aanwezigen dat hij toe blijft zien op een sociale koers en ook vicepremier Lodewijk Asscher zei nog steeds sociaaldemocraat in hart en nieren te zijn. "We zijn niet vergeten wie we zijn."