Grote zorgen over cardiologie HagaZiekenhuis

Diverse patiëntenorganisaties maken zich zorgen over de kwaliteit van de zorg op de afdeling cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis in Den Haag. Stichting Hartpatiënten Nederland riep zaterdag gedupeerde patiënten op zich te melden bij het Meldpunt Cardiologie.

De oproep volgt op het berichtgeving van het VPRO-radioprogramma Argos, dat zegt dat de sterftecijfers op de afdeling de afgelopen jaren hoger waren dan normaal. Het ziekenhuis gaf zaterdag toe dat er problemen zijn geweest op de afdeling cardiologie. De patiëntveiligheid is volgens een woordvoerder echter nooit in gevaar geweest.

Het Haagse ziekenhuis meldde zaterdag dat het maatregelen heeft genomen na problemen op de afdeling cardiochirurgie. Op die afdeling liep de samenwerking tussen chirurgen niet goed; ze communiceerden slecht en de registratie van de sterftecijfers was in de periode 2007-2010 niet op orde. De chirurgen trokken zelf aan de bel bij het bestuur. De overeenkomst met een van de chirurgen uit de maatschap is per juni opgezegd. Het hoofd van de afdeling werd vorig jaar september uit zijn functie ontheven, maar is er nog wel werkzaam als chirurg.

De communicatieproblemen op de afdeling staan volgens het ziekenhuis los van de hoge sterftecijfers in 2007 en 2008. Uit onderzoek bleek dat de sterftecijfers die werden doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging van Thoraxchirurgie lager waren dan de daadwerkelijke cijfers, aldus de woordvoerder.

Verschillende patiëntenverenigingen zoals de NPCF en De Hartstichting maken zich zorgen over de hoge sterftecijfers. Een aantal organisaties riep de raad van bestuur van het ziekenhuis en de beroepsverenigingen van thoraxchirurgen en cardiologen op direct actie te ondernemen en niet te wachten op de resultaten van nieuw onderzoek.