PvdA praat over bezuinigingen

Leden van de PvdA komen zaterdag in de Jaarbeurs in Utrecht bijeen om te praten over het pakket aan extra bezuinigingen dat het kabinet heeft voorgesteld. Tijden de politieke ledenraad, die om 15.30 uur begint, gaan leden en afgevaardigden van afdelingen en gewesten in gesprek met de Tweede Kamerfractie.

Het partijbestuur besloot de ledenraad te organiseren nadat onder meer de Jonge Socialisten hierop hadden aangedrongen. De jongerenorganisatie van de PvdA stelt vraagtekens bij de extra bezuinigingen van het kabinet. Nadat het Centraal Planbureau vorige maand bekendmaakte dat het begrotingstekort dit jaar en volgend jaar boven de drie procent ligt kwam het kabinet met een pakket extra bezuinigingsmaatregelen van 4,3 miljard euro voor 2014.

De Jonge Socialisten eisen dat de PvdA de koers bijstelt. "De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft nog weinig gedaan om afstand te nemen van de bezuinigingsmissie die de VVD voorstaat", zegt voorzitter Toon Geenen.

De jongerenorganisatie dient zaterdag zes moties in. Daarin wordt partijleider Diederik Samsom onder meer opgedragen om meer te leven naar de verwachtingen die hij tijdens de verkiezingscampagne wekte. Ook moet Samsom meer naar links bewegen en 'voorkomen dat de PvdA de facto in een rechts kabinet zit'.

Aangenomen moties op een ledenraad zijn niet bindend maar gelden wel als een zwaarwegend advies. "De fractie heeft natuurlijk een eigen mandaat", zegt Geenen tegen Novum Nieuws. "Dat is ook goed, we leven in een parlementaire democratie. Maar als de fractie moties naast zich neerlegt levert dat wel een hoop interne onvrede en gedoe in de partij op."

Er worden zo'n driehonderd PvdA'ers verwacht in de Jaarbeurs. Partijvoorzitter Hans Spekman ziet de ledenraad met enthousiasme tegemoet. "Ledendemocratie leeft", twitterde hij eerder.