Cassatie tegen vrijspraak antihomochristen

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat in cassatie tegen de vrijspraak van de Amsterdamse politicus Delano Felter die ervan wordt verdacht te hebben aangezet tot discriminatie en belediging van homo's. Het gerechtshof in Amsterdam sprak hem maandag vrij vanwege de 'zeer ruime' vrijheid van meningsuiting van een politicus.

De katholieke Felter, lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij (RMP), zei in 2010 tegenover AT5 dat 'de homofiel te dominant wordt'. Ook zei hij bij een debat in De Rode Hoed dat er te veel homo's in het Amsterdamse bestuur zitten.

Het COC deed daarop aangifte wegens discriminatie, waarop het OM besloot Felter te vervolgen. In eerste aanleg was de eis een boete van 750 euro. De rechter sprak Felter vervolgens vrij. Het OM stelde daarop hoger beroep in en eiste voor het hof een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke celstraf van een week. Het hof sprak hem echter vrij. De betreffende uitspraken zouden onder de ruime vrijheid van meningsuiting van een politicus vallen.

Het OM zegt zich niet te kunnen vinden in de beslissing van het hof en ziet in de motivering 'voldoende aanknopingspunten' om de zaak aan de Hoge Raad voor te leggen. Daarmee is de vrijspraak van Felter nog niet onherroepelijk.