Moslimextremisten doden weer gijzelaars

Nigeriaanse moslimextremisten hebben zeven buitenlanders die zij in februari ontvoerden gedood. Dat heeft het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken zondag laten weten. Onder de gijzelaars was een Italiaan.

De groep waar de extremisten toe behoren, Ansaru, zei zaterdag al dat de gijzelaars waren omgebracht, maar dit kon niet direct worden bevestigd. Naast de Italiaan gaat het om een Griek, een Brit, een Filipijn en drie Libanezen. De zeven werden op 16 februari ontvoerd in de buurt van de stad Bauchi. Ook Griekenland heeft bevestigd dat een van zijn burgers is gedood.

De extremisten zeiden dat zij de gijzelaars om het leven brachten toen zij vernamen dat plaatselijke journalisten meldden dat Britse gevechtsvliegtuigen in Bauchi waren geland. "Als gevolg van deze operatie zijn de zeven gijzelaars gedood", zei Ansaru. In feite zou het zijn gegaan om gevechtsvliegtuigen die waren gezien bij de internationale luchthaven in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. De groep zei dat het ombrengen van gijzelaars ook was ingegeven door uitlatingen van president Goodluck Jonathan. De president zei vorige maand dat de regering alles op alles zou zetten om de gijzelaars te bevrijden.

Het Italiaanse ministerie sprak in zijn verklaring van een 'gruwelijke terreurdaad'. De bewering van Ansaru over een militaire operatie in het gebied werd van de hand gewezen. Volgens Italië was er geen sprake van een 'militaire interventie om de gijzelaars te bevrijden'.