Miljoenen voor onschuldige Amerikaan

Een Amerikaanse man die dertien jaar vastzat wegens moord krijgt een schadevergoeding van omgerekend ruim tien miljoen euro. De jury achtte bewezen dat twee rechercheurs de rechten van David Ayers hebben geschonden door onder meer valse getuigeniussen af te dwingen en bewijsmateriaal achter te houden dat wees op zijn onschuld. Ayers kwam in 2011 vrij.

De 56-jarige David Ayers was een bewaker voor de sociale woningbouworganisatie (CMHA) in Ohio. Hij werd veroordeeld voor het doden van de 76-jarige Dorothy Brown, wier lichaam in haar appartement in Cleveland werd gevonden. De vrouw was doodgeslagen. Uit DNA-onderzoek bleek later dat een schaamhaar die in haar mond werd gevonden niet van Ayers was.

"Dit had lang geleden al op moeten houden", zei Ayers tegen journalisten nadat de jury vrijdag haar vonnis had geveld. "Mijn doel is ervoor te zorgen dat dit nooit meer iemand overkomt."

Volgens Ayers hebben de twee rechercheurs die de dood van Brown onderzochten zijn rechten op diverse manieren geschonden. De twee hebben samen een bekentenis opgesteld die Ayers nooit maakte en haalden een vriend van Ayers over te zeggen dat Ayers had gesproken over de moord op Brown voordat ze dood was. Daarnaast speelden ze belangrijke details over Browns dood door aan de celgenoot van Ayers, zodat die later kon vertellen over een zogenaamde bekentenis, aldus Ayers. Het dna-bewijs dat wees op een andere dader dan Ayers hielden ze achter.

De twee rechercheurs hebben altijd ontkend iets te hebben misdaan en dienden in augustus een bezwaar in tegen de rechtszaak die Ayers had aangespannen. Een rechter wuifde dit bezwaar vorige maand weg en oordeelde dat Ayers had aangetoond dat de rechercheurs zijn rechten hebben geschonden.