'Strafbaarheid illegaliteit moet verdwijnen'

D66, de ChristenUnie en GroenLinks willen in ruil voor hun eventuele steun aan de nieuwe bezuinigingen van het kabinet ook immateriële zaken regelen. Dat melden de partijen zaterdag in Nieuwsuur. Onder meer de strafbaarheid van illegaliteit moet van tafel, eisen de drie partijen.

Het kabinet wil volgend jaar 4,3 miljard euro extra bezuinigen. Omdat de VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben zijn ze afhankelijk van de oppositie. D66, ChristenUnie en SGP schoten het kabinet onlangs ook nog te hulp bij de totstandkoming van het woonakkoord.

"Als wij gaan onderhandelen, nog maar de vraag, zullen we niet alleen kijken naar de financiële zaken en zullen we een breder pakket op tafel gaan leggen, waar de strafbaarstelling ook een onderdeel van zal zijn", zegt Tweede Kamerlid Joël Voordewind.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil het punt van de illegaliteit zeker aan de orde stellen als het kabinet haar partij om hulp vraag. Ook Gerard Schouw van D66 wil de strafbaarstelling geschrapt zien. "Wij willen geen jacht op illegalen in dit land."