FOK!filmtips van de dag: Monster-in-Law

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Deloris leidt een prettig leven. Ze treedt vaak op en zingt de sterren van de hemel. Op een dag komen haar oude collega's van de nonnenschool haar opzoeken met de vraag of ze hen wil redden. De nonnenschool doet het de laatste jaren niet zo goed en ze hebben een nieuwe zanglerares nodig. Deloris kan moeilijk weigeren en neemt de baan aan. Het belooft een bruisend schooljaar te worden. Sister Act 2: Back in the Habit wordt uitgezonden op NET5 om 20:00 uur.

Pina toont de aangrijpende en unieke danskunst van de legendarische Duitse choreografe en danseres Pina Bausch, die overleed in de zomer van 2009. Ze veranderde de taal van de dans met haar multimediale creaties waarbij de emoties van de kijker aangesproken werden. 3D-fotograaf Alain Derobe heeft het meesterwerk van Bausch verwerkt in een film die beleefd kan worden alsof het zich echt voor je afspeelt. De film neemt je mee op het podium van het legendarische ensemble van het Tanztheater Wuppertal Pina Bausch en ook buiten het theater, door de stad en het industriële gebied van Wuppertal - de plek waar Bausch meer dan 35 jaar haar creatieve leven leidde. Op CANVAS om 21.10 uur.

Als er iets is wat de romantische komedie Monster-in-Law bijzonder maakt, dan is het wel de verschijning van Jane Fonda die voor het eerst sinds 1990 weer eens in een film te zien is. Waarschijnlijk was ze op het idee gekomen door Barbra Streisand, die een soortgelijke rol van excentrieke schoonmoeder speelde in Meet the Fockers. Fonda's tegenspeelster Jennifer Lopez is na films als The Wedding Planner en Maid in Manhattan expert op het gebied van de romkom. Acteur Michael Vartan was eerder te zien in One Hour Photo en de tv-serie Alias. De regie  is van Robert Luketic, die eerder de komische films Legally Blonde en Win a Date with Tad Hamilton! afleverde.

Na een jarenlange zoektocht naar de ware jakob, heeft Charlotte 'Charlie' Cantilini eindelijk de man van haar dromen gevonden in Kevin Fields. Maar Charlie's toekomstige schoonmoeder Viola blijkt nou net weer de vrouw uit haar nachtmerries te zijn. Viola is zojuist ontslagen als nieuwslezeres en ze is bang dat ze haar zoon op dezelfde manier gaat verliezen. Ze is van plan Charlie af te schrikken door zich te gedragen als 's werelds meest verschrikkelijke schoonmoeder. Om haar bizarre plannetjes uit te voeren krijgt Viola hulp van haar assistente Ruby, maar Charlie laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Wie van de twee vrouwen staat haar mannetje? Op NET5 om 22.05 uur.

Patrick Chamusso, gespeeld door Derek Luke, is een Zuid-Afrikaanse voorman bij een olieraffinaderij en in zijn vrije tijd is hij voetbalcoach. Hij houdt bewust afstand van de politieke beweging van het African National Congress (ANC) die door de blanke overheersers wordt gezien als terroristen. Wanneer er op de raffinaderij een aanslag gepleegd wordt, wordt hij gearresteerd door de veiligheidsdienst onder leiding van kolonel Nic Vos, een rol van Tim Robbins. Chamusso wordt zonder proces dagenlang lang vastgehouden en wanneer zelfs zijn vrouw gevangen wordt gezet, neemt hij een dapper besluit. Bij zijn vrijlating zegt Chamusso zijn familie vaarwel en sluit hij zich aan bij het ANC, maar Vos is hem op het spoor en vastbesloten om hem te arresteren.

Apartheid in Zuid-Afrika en al het onrecht wat daaruit voortkomt, is een favoriet onderwerp van filmmakers. Vrijheidsstrijders zoals Steve Biko en Nelson Mandela zijn helden geworden die hun weerga niet kennen. De meest bekende film is Cry Freedom uit 1987 van Richard Attenborough over Biko, en het verhaal van Mandela werd onder meer verteld in het in 2007 verschenen Goodbye Bafana van Bille August. Ook Catch a Fire behandelt het thema van de Apartheid. De filmtitel is afkomstig van het bekende album van Bob Marley and the Wailers. Regisseur Phillip Noyce brak wereldwijd door met de thriller Dead Calm. Na een paar succesvolle Amerikaanse blockbusters keerde Noyce Hollywood de rug toe. Sindsdien staat hij bekend om zijn politiek beladen films. Op BBC2 om 01.20 uur.

Liefhebbers van komedie- en horrorfilms kunnen vanavond hun hart ophalen bij Otis.