Schalke wil Kohlenpott-derby als keerpunt

De verhitte derby tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund staat zaterdag niet alleen in het teken van prestige. Beide ploegen hebben veel belangen op het spel. Schalke 04 is nog lang niet zeker van een Europees avontuur volgend seizoen. Borussia Dortmund wil vasthouden aan de tweede plek en dus opnieuw Champions League-voetbal.

De club uit Gelsenkirchen heeft zijn fans dit seizoen op een achtbaanrit meegenomen. Klaas-Jan Huntelaar hoopt dat de derby verandering kan brengen, met het Champions League-duel met Galatasaray nog voor de boeg. "Het is dit seizoen zo vaak het geval: de ene keer spelen we goed, de volgende keer slechter. We zijn niet constant. Misschien is de derby tegen Borussia Dortmund een keerpunt. Tot nu toe zijn we instabiel voor de dag gekomen", vertelt de spits aan Bild.

De Bundesliga-topscorer van vorig seizoen presteert zelf ook niet zo goed, met zes goals uit 21 duels. "Het heeft te maken met het samenspel. Ik heb intern veel jongens aangesproken. Ons spel is vaak niet zo vloeiend als vorig seizoen." Toch blijft The Hunter optimistisch over de kansen van Schalke, dat met zes andere ploegen strijdt om drie Europese tickets. "Ik denk wel dat de vierde plaats haalbaar is voor ons. Nu geldt voor ons: punten verzamelen."

De tegenstander heeft zijn Europese plicht al vervuld. Dortmund won dinsdag overtuigend van Shakhtar Donetsk in eigen huis (3-0). Daardoor kan de ploeg vrijuit spelen tegen Schalke. Maar de 2-1 nederlaag eerder dit seizoen en het derbygevoel houden dat tegen, vindt middenvelder Jakub Blaszczykowski. "De derby's tegen Schalke zijn altijd speciaal. Het is voor ons de belangrijkste wedstrijd van het seizoen", legde hij uit aan Bundesliga.com.


En misschien heeft Dortmund juist die spanning nodig om goed te presteren. "In de week voorafgaand aan de derby is iedereen compleet gefocust", vertelt Blaszczykowski. "Je kunt het voelen. Als je tegen een topploeg speelt, maakt het niet uit op welke plek je op dat moment staat. Iedere wedstrijd is er één op zich. Als je een derby verliest, verlies je ook een stukje zelfvertrouwen."

De 142ste Kohlenpott-derby zorgt natuurlijk voor veel rivaliteit bij de fans. Maar beide ploegen hebben ook een speler die de rivaliteit al jaren voelt. De pas 20-jarige Mario Götze kwam in 2001 als 9-jarig jochie in de opleiding van Borussia Dortmund. Twaalf jaar later is– volgens kenners - het grootste Duitse voetbaltalent onmisbaar voor Die Borussen. Zijn Braziliaanse speelstijl leverde hem de bijnaam Götzinho op van zijn ploeggenoten. De frivole vleugelspeler was tegen Shakhtar weer goed voor een goal en een assist.

Schalke heeft ook de beschikking over een jeugdproduct met veel potentie. De sterke middenvelder Julian Draxler is pas negentien, maar al ruim twee seizoenen een vaste kracht bij Schalke, en bovendien drievoudig international. Ook hij klopte in 2001 aan bij zijn huidige club. Hij zorgde afgelopen weekend voor de tweede competitiezege op rij, met twee goals en een assist tegen VfL Wolfsburg (4-1).

"We staan er in de competitie weer wat beter voor en nu moeten we het momentum vasthouden tegen Borussia", vertelde Jule aan Duitse media. Bovendien wil Draxler een feestje vieren. "We zijn gemotiveerd en ik verdien een derbyzege in mijn honderdste duel voor Schalke."