'Defilé langs Duitse graven op 4 mei is gevoelloos'

Het defileren langs de graven van gesneuvelde Duitsers tijdens de dodenherdenking op 4 mei zoals het plaatselijke comité 4 en 5 mei in Vorden wil, is 'ongepast en gevoelloos'. Dat stelt het Nederlands Auschwitz Comité in reactie op de plannen in de Gelderse gemeente Bronckhorst.

Het gemeentebestuur wil iemand afvaardigen. Het comité vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente 'na alle commotie toch opnieuw zo in de fout gaat'. "Noch de geschiedenis, noch de commotie van vorig jaar schijnen enig effect op deze bestuurders te hebben", briest de vereniging woensdag in een schriftelijke reactie.

"Het voornemen van de gemeente brengt zo de boodschap over aan de tegenwoordige jeugd dat in een oorlog iedereen slachtoffer is en er geen duidelijk onderscheid bestaat tussen daders en slachtoffers", vindt het comité. "Dit is ongepast en gevoelloos ten aanzien van de werkelijke slachtoffers en staat gelijk aan geschiedvervalsing."

Het plaatselijke comité 4 en 5 mei wilde vorig jaar tijdens de dodenherdenking al langs de Duitse graven lopen met burgemeester van Bronckhorst Henk Aaldering. De rechtbank in Zutphen verbood dat in een zaak die was aangespannen door Federatief Joods Nederland.

Het gerechtshof in Arnhem bepaalde vorige maand dat het oordeel van de rechtbank onjuist was. De rechtbank had de vrijheid van het organiserende lokale comité moeten respecteren. Daarop kondigde het plaatselijke comité 4 en 5 mei aan dit jaar alsnog langs de graven te willen lopen.

Burgemeester en wethouders zijn uitgenodigd. Eind deze maand neemt de gemeenteraad een beslissing over de invulling van 4 mei. Het Auschwitz Comité roept de gemeente 'met klem' op niet langs de Duitse graven te defileren.