Grootste deel moslima's keurt geweld af

Een klein percentage moslima's in Amsterdam vindt dat geweld gebruikt mag of moet worden om de islam te verdedigen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Amsterdam liet uitvoeren naar de omvang van mogelijke radicalisering onder Amsterdamse moslima's.

Van de 155 ondervraagde vrouwen gaf 4,2 procent aan dat geweld gebruikt mag worden om hun geloof te verdedigen. Volgens 2,8 procent moet dat zelfs. Volgens de onderzoekers betekent dat echter niet dat deze vrouwen ook radicaal zijn of dat ze radicaliseren, maar ze zijn er wel ontvankelijk voor.

Tien van de ondervraagde vrouwen zijn zelf bereid tot geweld als hun geloof zou worden bedreigd. Verder bleek dat negen moslima's positief zijn over de moord op Theo van Gogh in 2004 en vier over de aanslagen in New York op 11 september 2001.

Volgens de onderzoekers is het veiligheidsrisico dat op dit moment van de groep uitgaat gering. Ze doen geen uitspraak over de langere termijn.

De gemeente gaf opdracht tot het onderzoek omdat informatie over radicalisering en de rol van vrouwen daarin niet voor het oprapen ligt. "Gedrag van veel moslimvrouwen, en mogelijk radicaliserende moslimvrouwen in het bijzonder, vindt achter de voordeur plaats."