2500 granaten gevonden in maïsveld Gilze

In een maïsveld in het Brabantse Gilze zijn dinsdag 2500 brisantgranaten gevonden. De granaten zijn inmiddels meegenomen naar een defensielocatie in Gilze-Rijen en worden mogelijk woensdag tot ontploffing gebracht, zegt hoofd operaties van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) Will Meurer.

De eigenaar van het maïsveld aan de Bavelseweg waarschuwde aanvankelijk de politie na de vondst van een aantal granaten. De ingeschakelde EOD kwam er echter achter dat er nog veel meer granaten in het veld lagen.

De granaten zijn vermoedelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in de grond verstopt, zegt Meurer. Brisantgranaten zijn eigenlijk niet heel groot, maar als ze ontploffen kunnen ze in een omtrek van tien meter schade veroorzaken. Als alle granaten waren ontploft, had dat volgens Meurer dan ook een flink gebied kunnen treffen.

Zo'n tweeduizend keer per jaar wordt de EOD gevraagd granaten te ruimen. Een dergelijk grote vondst komt echter niet heel vaak voor, aldus de EOD'er. Normaal zou de EOD de granaten ter plaatse hebben laten ontploffen, maar dit keer waren het er simpelweg te veel. Daarom zijn de granaten naar een bunker op de vliegbasis in Gilze-Rijen gebracht.