'Twee doeken kunstroof verbrand'

Twee van de zeven schilderijen die uit de Rotterdamse Kunsthal zijn ontvreemd zijn in vlammen opgegaan. De moeder van een van de verdachten is daarvoor verantwoordelijk, meldt de Roemeense zender Antena 3. Het zou gaan om schilderijen van Matisse en Gauguin.

Zowel de moeder als een tante van de verdachte heeft de werken gezien, in het ouderlijk huis in de plaats Carcaliu bij de oostelijke stad Tulcea. De moeder zou hebben verteld dat de doeken zijn verbrand.

De Roemeense politie deed dinsdag huiszoekingen in en rondom Carcaliu in het onderzoek naar de schilderijenroof, met als doel twee van de gestolen doeken te vinden. De politie viel onder meer binnen bij de tante.

In het dorp waren al eerder huiszoekingen gedaan. Ook deden al geruchten de ronde dat de verdachten hebben overwogen de doeken te verbranden, omdat de verkoop was mislukt en ze niet wisten wat ze ermee aan moesten.

Bij de roof in oktober werden in enkele minuten zeven schilderijen meegenomen uit de Kunsthal. De waarde van de buit werd tussen de vijftig en honderd miljoen euro geschat.