Asscher wil praten met vakbonden

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) wil graag overleggen met de vakbonden over hoe de economie valt te stimuleren. Dat zei hij in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag in een reactie op de kritiek van onder meer FNV-voorzitter Ton Heerts op het extra pakket aan bezuinigingen.

"Ik begrijp dat wel, niemand zit daar op te wachten", zei Asscher. "Belangrijker is dat we in 2013 niet bezuinigen om juist de economie te stimuleren." Volgens de minister moet de vakbeweging zich realiseren dat dat 'een gouden kans' is die ze moeten pakken. "Dan kun je elkaar dom en onverstandig noemen maar we moeten nu juist afspraken maken."

Asscher zei Heerts uit te dagen om aan tafel te komen en zijn plannen te delen. Volgens hem valt overal valt over te praten. "Zolang we maar ergens uitkomen wat goed is voor Nederland", zei hij. De minister noemde onder meer het voorbeeld om werknemers beter te scholen zodat ze gemakkelijker ergens anders aan het werk kunnen.

Asscher zei verder niet opnieuw te willen formeren. Volgens hem is het kabinet nog steeds stabiel en heeft het geen extra partijen nodig. Wel zei hij dat 'vrienden altijd welkom zijn'. "Over bepaalde onderwerpen kun je afspraken maken", zei hij. "Daar zou ik als partij m'n voordeel mee doen."


Asscher wil om tafel met vakbonden (Foto: Novum)