Bombardement op Den Haag herdacht

In Den Haag wordt zondag het bombardement op de wijk Bezuidenhout herdacht. De woonwijk werd op 3 maart 1945 per ongeluk geraakt door de Engelse luchtmacht. 600 inwoners kwamen om en duizenden werden dakloos.

De geallieerden hadden de lanceerinstallaties van de Duitsers voor V2-raketten in het Haagse Bos willen beschadigen. Hun doelkaart was echter verkeerd ingetekend en ze wisten niet goed welke omliggende woonwijken nog bewoond waren en welke niet.

De Duitsers trokken zich overigens niets aan van het bombardement: toen ze de nacht daarop opnieuw V2-raketten lanceerden, stortte er één neer bij de Schenkweg in het Bezuidenhout. Acht brandweerlieden die de bombardementsbrand nog aan het blussen waren, kwamen om.

De herdenking begint zondag om 10.00 uur met een gemeenschappelijke dienst van de kerken in Bezuidenhout in de Christus Triumfatorkerk. Om 12.00 uur worden bloemen gelegd bij het herdenkingsmonument aan de Koningin Marialaan. De plechtigheid wordt om 12.45 uur afgesloten met een concert in het Koninklijk Conservatorium.

Bombardement op Den Haag herdacht
Bombardement op Den Haag herdacht (Foto: ANP)