Meer vrouwen willen op boot tijdens Canal Parade

De kans is groot dat er dit jaar meer vrouwen meevaren tijdens de botenparade van de Amsterdam Gay Pride op 3 augustus. De organisatie kreeg dit jaar namelijk opvallend veel aanmeldingen van vrouwen. Van de 124 inschrijvingen werd 37 procent gedaan door een vrouw. De inschrijving voor de jaarlijkse parade sloot dinsdag.

Volgens Gay Pride-directeur Irene Hemelaar zegt dit percentage vrouwelijke aanmeldingen veel. "Voorheen werd de parade gezien als 'een stel homomannen op een bootje'. Wij zijn blij met meer aanmeldingen door vrouwen, want dat betekent ook meer vrouwen zichtbaar op de boten straks. Wat wij willen is de diversiteit van de beweging van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders zichtbaar maken op de parade", aldus Hemelaar.

Elf van de 124 boten die zich aanmeldden zijn 'women only', dertien aanmeldingen zijn voor boten met alleen mannen. Vorig jaar deden vier boten met alleen vrouwen mee in de parade.

In de Canal Parade is elk jaar plek voor tachtig boten. Zondag vindt de loting plaats. Het thema van de Amsterdamse Gay Pride is dit jaar 'Reflect'.


Meer vrouwen willen op boot tijdens Canal Parade (Foto: Novum)