EU steunt verbod weggooien bijvangst vissersboten

De ministers van visserij van de 27 lidstaten van de Europese Unie zijn voorstander van een verbod op het weggooien van de ongewenste bijvangst van vissersboten. Het verbod moet gefaseerd worden ingevoerd. Milieuactivisten zijn verontwaardigd en noemen de maatregel zwak.

Het verbod heeft tot doel de visbestanden te beschermen. Sommige vissoorten worden door stelselmatige overbevissing in hun voortbestaan bedreigd.

De ministers werden het woensdag eens over het verbod, dat tussen 2014 en 2019 gefaseerd moet worden ingevoerd en diverse uitzonderingsclausules bevat. Het Europees Parlement ging eerder akkoord met strengere maatregelen. Het zal daarom nog moeilijk worden overeenstemming te bereiken tussen Parlement, nationale regeringen en de Europese Commissie.

Milieuactivisten dringen aan op strengere maatregelen. "Visserijministeries hebben maling aan de wil van het volk, omdat het hun aan de politieke moed ontbreekt om het juiste te doen", zei Xavier Pastor, directeur van milieuorganisatie Oceana.