Dodelijke schietpartij in bedrijf Zwitserland

Bij een schietpartij in een bedrijf in Luzern, Zwitserland, zijn meerdere doden gevallen. Ook zijn er veel zwaargewonden, zo deelt de Zwitserse politie mee. Ooggetuigen melden aan Blick.ch dat er vijf mensen gedood zijn in de kantine.

Persvoorlichter van de politie Urs Wigger bevestigt de geruchten: "Er was een schietpartij met meerdere doden en gewonden." De politie spreekt volgens de Basler Zeitung van drie doden en zeven gewonden, van wie enkele zwaargewond. Onder de doden is de vermoedelijke dader.

De schietpartij vond iets na negen uur lokale tijd plaats bij een houtverwerkingsbedrijf in Menznau in het kanton Luzern. De omgeving van het bedrijf is ruim afgezet en hulpdiensten zijn in grote getalen aanwezig. Ook drie helikopters worden ingezet voor het evacueren van slachtoffers.

Zowel de burgemeester van Menznau als een directielid van het bedrijf, Kronospan, hebben verklaard geschokeerd te zijn door de gebeurtenis. Burgemeester Adrian Duss zegt: "We zijn verbijsterd dat zoiets in onze gemeente voorgevallen is." Volgens ingewijden waren er geen tekens dat er iets mis zou zijn bij het bedrijf.

Kronospan zou vanmorgen hebben aangekondigd dat het de productie in Menznau terug zou schroeven vanwege slechte resultaten in de herfst. Het is volgens een woordvoerder van de lokale middenstandsvereniging met afstand de grootste werkgever in de regio, met zo'n 400 werknemers.

Zwitserland wordt door voorstanders van vrij wapenbezit vaak genoemd. Het land heeft een hoog aantal private wapenbezitters, omdat iedere mannelijke Zwitser tussen 20 en 30 jaar verplicht is een wapen in huis te hebben. Er is daar namelijk geen staand leger, maar men vertrouwt op getrainde burgers als militie.

Het bericht is aangevuld om 13:00.