Enorme haai doodt zwemmer

Een enorme, vermoedelijk witte haai heeft woensdag voor de kust van Nieuw-Zeeland een zwemmer gedood. De haai was minstens 3,5 meter en mogelijk zelfs ruim 4 meter lang. Gealarmeerde politieagenten probeerden de zwemmer te redden door het vuur op de haai te openen. Tevergeefs, het beest had al dodelijk toegeslagen en verdween vervolgens in de golven bij het Muriwai-strand, een populair strand bij Auckland.

De zwemmer, een 46-jarige televisie- en filmregisseur, werd op ongeveer 200 meter uit de kust aangevallen door de haai. Een visser was getuige van het gebeurde. Hij schreeuwde de man toe naar een rots te zwemmen, maar het was al te laat. "Opeens was er overal bloed", aldus de visser.

Het Muriwai-strand en andere stranden in de buurt werden tot nader order voor publiek afgesloten.

Aanvallen van haaien zijn zeldzaam in Nieuw-Zeeland, in tegenstelling tot Australië, waar haaien vaak in de aanval gaan. Sinds 1830 zijn bij aanvallen van haaien in Nieuw-Zeeland maar twaalf tot veertien doden gevallen, zei Clinton Duffy, een haaienexpert bij het departement voor milieubescherming. Volgens Duffy komt dit waarschijnlijk doordat het zeewater bij Nieuw-Zeeland kouder is en minder mensen in zee gaan zwemmen of surfen.

In de zomer begeven de haaien zich dichter bij de Nieuw-Zeelandse kusten, op zoek naar voedsel en om zich voort te planten. Volgens Duffy negeren de haaien de mensen in hun buurt 'in 99 procent van de gevallen'. "Soms worden mensen gebeten."