Entertainment-industrie VS waarschuwt downloaders

Amerikaanse internetgebruikers die illegaal muziek, films of televisieseries downloaden kunnen binnenkort een waarschuwing van hun internetprovider op hun scherm verwachten. Als ze de waarschuwing negeren dan wordt hun internetverbinding voor een periode van 48 uur 'afgeknepen'.

De maatregel is het nieuwste wapen van de entertainment-industrie tegen mensen die auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden. In de afgelopen jaren probeerde de industrie 'grootverbruikers' in de rechtszaal aan te pakken. De nieuwe maatregel is meer gericht op gebruikers die af en toe wat downloaden. De hoop is dat ze door de meldingen op hun scherm worden afgeschrikt.

De entertainmentindustrie probeert tevergeefs een zwaar verouderd businessmodel te hanteren, waar consumenten behoefte hebben aan moderne vormen van afname en - vooral ook - minder redundante kosten (een film koop je als consument al snel 4-5 keer), geen lastige DRM en meer vrijheid voor het gebruik van het materiaal.

De laatste jaren neemt downloaden een ware vlucht. Miljoenen mensen hebben ontdekt dat films en muziek die uit 'illegale' bron worden gedownload niet alleen kwalitatief uitstekend zijn, maar ook nog eens zijn ontdaan van alles dat mensen irriteert en/of beperkt aan 'legaal' aangeschafte producten. 

Update

Bericht aangevuld.